Innan staden vaknar - D7

Innan staden vaknar - D7

21 maj, 03:55. När jag går ut till garaget denna söndagsmorgon är det ännu en tidig morgon. Solen har precis vaknat till liv men visar bara sig med några få strimmor. Jag stänger försiktigt dörren bakom mig för att inte väcka övriga i familjen. Jag frågar mig ibland varför barnen måste vakna så tidigt på just söndagar. Men denna söndag är jag ensam uppe. Det är ett sömnigt villaområde jag lämnar bakom mig och jag möter endast några få taxibilar, men det är också allt. Det känns nästan som att jag är med i någon kusligt film där jag helt plötsligt står ensam kvar. Jag och min GS som måste kämpa för jordens överlevnad. 

 
Varför är jag då uppe före de flesta? Anledningen är att Thomas Weglert i distrikt 7 för 15:e året i rad har bjudit in till succén Innan staden vaknar. Det är första året jag själv deltar men jag hade hört mycket gott om denna tur. 
 
Jag fortsätter min resa in till Stockholm. Samling är välkända Fjällgatan på Södermalm. Det är där alla turistbussar åker upp för att njuta av utsikten över Stockholm. När kameran i Allsång på Skansen sveper ut över vattnet är det just Söders höjder och Fjällgatan man ser. Det finns också många foton och målningar med denna utsikt som vy. 
 
Jag färdas som en kung längs Götgatan, ensam som när som på några hemvändande krogbesökare. När jag svänger upp på Fjällgatan undrar jag om jag kommer att vara först. Klockan visar 04,29. Det är något magiskt eller kanske till och med poetiskt att färdas genom en stad som håller på att vakna till liv. Precis när jag kommer runt hörnet ser jag att det redan har kommit ett 30-tal morgonpigga klubbkompisar i BMW-klubben. Solen skiner, nästan lite förvånat på oss. För att inte tala om de morgonpigga människor som med stora och förvånande ögon tittar ut genom fönstret. Det visar sig att vi blir ca 80 motorcyklar denna tidiga morgon. Om jag räknar med även passagerare så är vi ca 100 personer som väntar på start.
 
Thomas Weglert tar till orda, ackompanjerad av en vacker soluppgång, och hälsar oss välkomna till dagens körning. Vi har det bästa väder man kan tänka sig. Soluppgång, klar himmel, vindstilla och ca 12 grader. 
 
Vi kör enligt dansk modell, också känt som cornerman-principen. Jag har fått i uppdrag att köra sist som en så kallad sweeper. Denna typ av gruppkörning fungerar perfekt denna morgon och vi håller ihop gruppen från början till slut. Vi passerar fina gränder på Södermalm, vi åker längs en spegelblank Hammarbykanal och vi besöker några kajer i Nacka. Thomas har satt ihop en rutt med vägar jag inte visste fanns. 
 
Vi stannade till vid ett flerfamiljshus längs vattnet i Nacka. Ut från ett port kommer ett par som ska ut på sin morgonpromenad. Klockan visar några minuter före sex. De stannar förvånat upp och kan nog inte riktigt förstå vad de ser. Ett hundratal motorcyklister som tar sin första paus och njuter av sitt medhavda kaffe. Vilken syn, mäktigt om du frågar mig. 
 
Vi fortsätter att uppleva ett vackert Stockholm under ledning av Thomas W. Vi ringlar som en gigantiskt orm genom lummiga villaområden på Stora och Lilla Essingen och vidare till Traneberg. Vi lämnar tillslut Stockholm bakom oss och färdas över bron till Drottningholm. Det är ännu en tidig morgon. Kungen och Drottningen syns inte till men kanske undrar även de vilka det är som kommer farandes över bron. 
 
Målet för morgonens tur är Kina slott ute vid Drottningholm. Vi avslutar med picknick i gräset. Mäktig syn då vi fyller hela parkeringen. Det är ett glatt gäng som njuter av kaffe och medhavda smörgåsar. Thomas har lyckats sätta ihop en fantastisk tur genom ett magiskt Stockholm. Det är verkligen något speciellt med en stad som vaknar. 
 
Nu längtar jag redan till nästa år då jag åter igen kan inta ett vaknande Stockholm. Tack Thomas Weglert för en fantastisk tur. Nu kan jag inte annat än att hålla med det jag hade hört om denna tur. Innan staden vaknar är verkligen en succé. 
 
Vid tangentbordet,
Fredrik Hagman
 
Foto: 
Roger Friberg


 

 

Bilder