EU beslutar om "högerstöd"

EU beslutar om "högerstöd"

I en omröstning om ökad trafiksäkerhet, där flera punkter behandlades, ingick repositionering av sidstöd för motorcyklister. Övriga punkter i beslutet rör mindre justeringar av trafikbrottjuridisk karaktär. 

Då trafiksäkerhetsdepartementet menar att motorcyklisten utsätter sig för ökad fara då han avstiger sitt fordon åt vänster, ut i trafiken, framlades ett förslag att motorcyklars stöd skall sitta på höger sida och med detta leda till färre påkörningsolyckor. Detta förslag har nu alltså knackats igenom och är gällande per 1/7 2017. 
BMW:s prototyp av R1200GS med högerstöd  Eftermarknadschef Herr Loof Lirpa på BMW AG i Berlin säger i ett pressmeddelande att de omöjligt kan tillhandahålla erforderligt antal stöd för högermontering inom så kort period och att kunden själv antagligen måste lösa repositioneringen för att undvika körförbud.
 MC som inte har stöd för höger sida är, enligt beslutsklausul, efter 1/7 2017 belagda med körförbud.  Stöd monterat på höger sida. Ännu är det inte löst med utrymmet varför fotbromsen tar i sidstödet vid kraftig bromsning.  Svenska Trafikverkets Darul Ås menar att beslutet måste rivas upp då det faller på sin egen orimlighet men påperkar samtidigt att upprivnming av beslut inom EU normalt tar längre tid än till 1/7 2017.

Bumsenredaktionen

Bilder