Var är du?

Var är du?

För oss som gillar att bara sticka iväg och köra så är det ibland ett problem att anhöriga inte vet var man är. Idag så finns det ett antal appar till smartfånen som skickar position via mobilnätet. En aldeles utmärkt funktion där det finns mobiltäckning. En del av apparna drar tyvärr för mkt ström som tömmer batteriet på mobilen på bara några timmar så man behöver ha telefonen inkopplad till motorcykelns batteri så löser det sig. Nästa problem är mobiltäckningen som ute på småvägar ibland inte är tillräcklig. Visst man skickar data så fort man får täckning igen så det finns ivf ungefärligt område. Jag träffade Mikael Resmark i helgen och han visade mig en ny app som har lite fler och smartare funtioner. Appen använder mobilens accelorometrar och känner av hur telefonen rör sig och skickar automatiskt larm när vissa kriterier uppnås som tex om man kör i vält. Kolla gärna på denna websidan http://www.druiden.se/.

Ett annat problem med appar som sänder över mobilnätet är att det blir dyrt när man är utomlands, att vara online med mobil vet vi ju alla att det kan bli extremt kostsamt. 

Själv använder jag Spot Gen3 som fungerar lite annorlunda jämfört med mobilapparna. Spoten tar in satelit data och skickar sedan postitionen tilbaks över sateliterna. datan samals sedan upp av en server som sedan visar data på en websida. Uppdaterings tid kan man välja och som tätast kan man välja var 5 minut. Det är en nackdel för det kan bli rätt långt mellan positionerna MEN om man får stopp ut i tassemarkerna så kommer det att efterhand bli fler markeringar där sändaren finns alltså efter 5 - 10 minuter så är positionen fastsälld. Varför är då detta systemet bra. Jodet fungerar över hela världen förutom i södra Afrika. Men leverantören jobbar på att fixa till även det området. Fördelen är att man skickar data över hela välden till ett fixed pris. Själva burken som kostar ca 1500 sek till det behövs ett abonnemang som kostar ca 1500SEK/år. Sändare är ca 5x5 cm och 2 cm tjock och väger nästan inget, man placeras så att den har fri sikt mot himlen. Batterierna räcker upp till 30 dygn. Spoten har även ett antal fler funtioner. Man kan sända egna meddelanden och vid nöd trycka på  SOS knappen. Vid SOS så larmas via leverantörer räddningstjänsten i det området man befinner sig i.