Fjällvägar till Årsträff Arjeplog

Fjällvägar till Årsträff Arjeplog

Här följer en artikel formulerad av Gert Bergström med text, foton och GPS rutter. Olof Eriksson har utformat layout och lagt till ytterligare foton.  Tre olika GPS-filer finns att ladda ned med olika vägval beroende på hur du vill köra:

  1. Förslag på fjällvägar till Årsträff Arjeplog (asfalt) >>
  2. Förslag på inlandsvägar till Årsträff Arjeplog >>
  3. Förslag på grusvägar till Årsträff Arjeplog >>

Här finns många fina tips. Artikeln nedan baseras på rutten i GPS rutt i förslag 1 ovan. Läs och inspireras nedan.

Stort tack till Er båda!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fjällvägar till Årsträff Arjeplog

Att köra genom den Svenska södra fjällvärlden kan vara ett bra alternativ för att ta sig till vår Årsträff i Arjeplog. På hemsidan i arkivet/rutter finns det 1027 km långa väg förslaget att hämta hem. Rutten börjar i Idre med att följa Österdalälven upp mot Foskros till Korsningen i Sörvattnet där man svänger in på väg 311. Halva den sträckan är mycket fin grusväg.

Vacker fors 5 km norr om Idre (efter Österdalälven).
Helena njuter av medhavd frukost ca 5 km norr om Idre.

Vill man absolut undvika grus ska man ta väg 311 från början öster om Idre. 311 an är en mycket trevlig mc-väg om än lite knölig, som går över Sveriges högst belägna by, Högvålen. Framme i Tännäs kör man ut på 84 upp mot Funäsdalen. Viker av strax innan in mot Ljusnedal och vidare upp mot Flatruet. Är det nu läge för att få nåt i magen kör man istället fram till Funäsdalen. Finns det tid och intresse är fjällmuséet ett givet besöksmål i Funäsdalen. Över själva Flatruet (Sveriges högsta belägna allmänna väg 975 möh) är det en kortare bit grusväg, men den är som regel mycket fin och innan Ljungdalen övergår den i Asfalt. Hela vägen ner till Åsarna är det sedan fin asfalt. För grusåkaren finns ett alternativ. Vid Skärkdalen strax innan Ljungdalen svänger man av österut in på en ganska dålig grusväg till en början. Den blir bättre efter hand. Vägen går på södra sidan Sjöarna och det är lämpligt att köra in på vägen mot Åsarna över Flåsjödammen strax väster om Börtnan.
Flåsjödammen okt 2016

Nu blir det en kort sträcka E45 till Svenstavik. Kör därifrån 321an fram till korsningen i Myrviken i Oviken. På den sträckan finns för den historiskt intresserade, ett måste stopp vid Hovermo industriminne. Guidad tur kl 11 varje dag. Välkända Wikners i Persåsen är ett alternativ för slöjdintresserade. Nu är man till den vackra Storsjöbygden. Direkt efter Sandsundsbron tar man av till vänster och kör längs Storsjön fram till bron som tar en över till Frösön. På sträckans högsta punkt strax efter Frösö kyrka, kan man passa på att kliva upp i tornet på Stocketitt och skåda ut över hela bygden.

Tornet Stocketitt

Härifrån fortsätter man över Rödöbron genom det centrala jämtländska jordbrukslandskapet upp mot Offerdalsbygden. Väg 340 tar vid i Tulleråsen och efter Föllinge blir det 339 an genom Hotagsbygden. Strax innan Strömsund viker rutten av norrut mot Renålandet, Hillsand och Svaningen. OBS! Här är rutten en grusväg, dock en mycket lättkörd sådan, hela södra sidan Ströms vattudal till Gäddede. Asfalts Alternativet går ut till Strömsund och därefter väg 342 till Gäddede. Oavsett vilken väg man väljer rekommenderar jag en avstickare till Hällingsåfallet. Vattenfallet ligger i Hällingsån och är 42 meter högt. Ån forsar vidare genom en 800 meter lång kanjon, vilken är norra Europas längsta. Skyltat från Bågede. I Gäddede fortsätter kör vi in på Vildmarksvägen/Stekenjokkvägen och fortsätter genom Frostviken. Vägen har delvis nylagd asfalt och är en av de bästa fjällvägarna. Stanna gärna till vid Stekenjokkgruvan innan det bär av neråt i skogslandet igen. Återigen, finns det tid, är ett besök i Fatmomakke, samernas historiska samlingsplats vid Kultsjön, värt ett besök. Nu åker man in i det Svenska nybyggarlandet.
Trappstegsforsen Saxnäs

Trappstegsforsen Saxnäs.

Efter Saxnäs tar man vid Stalon av norrut till Dikanäs. Fortsätter norrut, kör över Umeälven, in en kort sträcka på E12/Blå vägen, innan man tar in på väg 1132, rundar övre änden av Storjuktan och fortsätter till Sorsele där man passerar över Vindelälven. Nu blir det E45an till Slagnäs där man styr norrut på väg 609 hela vägen fram till Arjeplog.